Pieczywo białe czy z pełnego ziarna?

Zdecydowana większość osób na co dzień sięga po białe pieczywo. Jest ono niezwykle popularne. Wyroby z pełnego ziarna, pomimo tego iż są zdrowsze, to cieszą się o wiele mniejszym zainteresowaniem. Dlaczego tak jest i z jakiego powodu jednak warto zmienić swoje codzienne nawyki żywieniowe?

Pieczywo z pełnego ziarna – samo zdrowie

Do produkcji zwykłego, białego chleba wykorzystywane jest jedynie samo bielmo ziarna. Aby je otrzymać, najpierw oczyszczane dokładnie jest całe ziarno. Usuwa się jego otoczkę. Niestety, wraz z tym procesem dochodzi do utraty cennych składników odżywczych. Pieczywo pełnoziarniste jest źródłem między innymi błonnika czy wielu pierwiastków. Jego skład korzystnie wpływa na to, jak odżywia się organizm. Pieczywo z pełnego ziarna może sprawić, że ludzie rzadziej będą chorować na cukrzycę. Spożywanie pełnoziarnistego pieczywa pomaga także w zachowaniu odpowiedniej wagi ciała.

Dlaczego pieczywo z pełnego ziarna jest mniej popularne?

Niektórzy po prostu przyzwyczaili się do smaku białego pieczywa. Można je spotkać na każdym kroku a w piekarniach czy sklepach spożywczych prezentowane jest na bardziej dostępnych półkach niż wyroby z pełnego ziarna. Na szczęście ta sytuacja się powoli zaczyna zmieniać. Coraz więcej osób w sposób bardziej świadomy podchodzi do kwestii zdrowego odżywiania. Duży wkład mają w to trendy przychodzące z zachodu, a także kampanie społeczne walczące z otyłością w społeczeństwie czy też z przedwczesnymi zgonami związanymi z chorobami serca.

 

Może Ci się również spodoba