Klasyfikacja i oznaczenie dodatków do żywności
Wszelkie dodatki chemiczne obecne w produktach spożywczych, znajdujących się na półkach sklepowych zostały w sposób dokładny i odpowiedni przebadane, a następnie wprowadzone do użytkowania przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej, dlatego substancje te są uznawane za dodatki bezpieczne i niezagrażające życiu człowieka. Oznaczenia dodatków do żywności zostały przedstawione jako forma litery „E”, do której dodano trzy, następujące po sobie cyfry. Wśród tych dodatków można znaleźć wiele substancji, w których każda z nich odpowiada za inną cechę produktu.
Za nadanie odpowiedniego kolorytu produktowi odpowiadają barwniki, które indeksuje się przy pomocy symboli E100-199; przedłużoną trwałość i przydatność do spożycia produktu otrzymuje się poprzez zastosowanie dodatków chemicznych E200-299; istotną rolę odgrywają również przeciwutleniacze oraz regulatory kwasowości, gdzie zadaniem pierwszych jest wstrzymanie lub opóźnienie procesu utleniania się substancji, natomiast te drugie zmieniają lub ustalają poziom kwasowości danych produktów spożywczych; emulgatory oraz wszelkiego rodzaju środki spulchniające i żelujące mianuje się symbolami E400-499, natomiast środki pomocnicze, wśród których można zaleźć, np. chlorek potasu oraz chlorek magnezu określa się jako E500-599; wzmacniacze smaku odnaleźć można pod postacią symboli E600-699, a za środki słodzące i nabłyszczające uznaje się substancje mianowane E900-999; wszelkiego rodzaju stabilizatory, konserwanty oraz zagęstnik to symbole od E1000 do E1999.
Najnowsze komentarze