Jaką wybrać podłogę do kuchni?
Podłoga w kuchni musi spełniać wiele wymagań: ma być nie tylko bezpieczna i estetyczna, ale również łatwa w czyszczeniu oraz odporna na działanie wilgoci oraz uszkodzeń mechanicznych. Podpowiadamy jaką podłogę do kuchni wybrać!
Rodzaje podłóg w kuchni
Do ułożenia podłogi w kuchni używa się innych materiałów, niż w przypadku pozostałych pomieszczeń w mieszkaniu. W końcu to miejsce, które jest wyjątkowo narażone na uszkodzenia poprzez zalanie oraz działanie wysokich temperatur. Do najczęściej wykorzystywanych materiałów należą:
1. Płytki PCV
Są wytrzymałe i odporne na zalania oraz działanie wysokich temperatur. Większość z nich jest również odporna, choć upadki ciężkich przedmiotów mogą spowodować odpryski i pęknięcia. Do ułożenia płytek często potrzebna będzie wykwalifikowana ekipa remontowa.
2. Wykładziny PCV
Wykładziny PCV – zwane również gumolitem lub linoleum – to rodzaj stosunkowo miękkiej powierzchni podłogowej. Jego zaletą jest niska cena oraz łatwość w kładzeniu. Niestety, to materiał, który łatwo ulega uszkodzeniom.
3. Panele
Specjalne panele kuchenne są odporne i stosunkowo tanie. Niestety, ich użytkowanie wiąże się z ryzykiem wnikania wody w szczeliny, przez co panele mogą napuchnąć. Tworzywo to jest jednak łatwe w sprzątaniu i często wygląda bardzo estetycznie.
Jakie listwy wybrać?
Wykończenie podłogi w kuchni wiąże się z koniecznością zastosowania specjalnych listew. Listwy przypodłogowe w kuchni odpowiadają nie tylko za aspekt wizualny. Jest to również zabezpieczenie niewielkich szpar, które mogą powstać w trakcie niedokładnego nakładania powierzchni podłogowej. Listwy powinny być stosunkowo sztywne i muszą dokładnie przylegać do podłoża, jak i również do ścian kuchennych. Kolor wybierany jest pod odcień podłogi: w sklepach meblarskich znajdziemy mnóstwo wzorów i kolorów listewek podłogowych, dzięki czemu dokładnie dopasujemy je do odcienia powierzchni podłogowej.
Najnowsze komentarze